2013 Carib-Açores-Barcelona

Les navegacions oceàniques que us proposem són trajectes llargs que tenen una durada mínima propera a la setmana. El seu objectiu és aprendre a navegar en tot tipus de situacions. També es treballa l’adquisició d’hàbits i el desenvolupament d’una sensibilitat que ens faci sentir còmode i integrat amb l’embarcació. De nord a sud, d’est a oest, l’oceà Atlàntic és el terreny per excel·lència que utilitzem per practicar i adquirir coneixements i experiència.

En aquesta ocasió el Sterna estarà a l’illa volcànica de Santa Lucia situada en la zona sud del Mar del Carib. Abans de deixar anar les amarres per fer les 2.500 milles que el separen de Horta, la capital de l’illa de Faial (Açores), podem visitar els “Deux Pitons”, dos pics bessons que s’aixequen a 800 metres del nivell del mar, les “Sulphur Springs”, aigües sulfuroses que surten a una temperatura de fins 40 graus, les cascades “Diamond Falls” i per útim el Parc Nacional Històric “Pigeon Island” que s’aixeca sobre les runes del Fort Rodney.

Després d’uns 12 dies de travessa durant els quals celebrem l’any nou al mig de l’oceà, arribem a Horta, capital de Faial i port de recalada tradicional per qui travessa l’Atlàntic d’Oest a Est. Horta és famós i anhelat pels navegants de tot el món. Hi ha dos elements emblemàtics d’aquesta parada al mig de l’Atlàntic que no podem passar per alt. Per una banda els dibuixos de les parets del moll que són una autèntica galeria d’art a l’aire lliure i converteixen Horta en la marina més colorista del planeta. Per l’altra, el Peter’s Bar, on tots el navegants comparteixen les vivències nàutiques i marítimes de la travessa prenent una copa i brindant perquè mai s’acabin les aventures de mar. Si el caledari ens ho permet farem una petita visita a l’illa de Saõ Miguel i/o Pico

El tram final de la travessa és el que va de les Açores fins a Barcelona, on l’obligat pas per l’estret de Gibraltar serà una ocasió extraordinaria per aprendre sobre la complexitat del tràfec marítim. Posteriorment Sterna posarà rumb de tornada a Barcelona per completar el seu periple Atlàntic que havia començat a primers de novembre del 2013.

Dia 1:

Arribada a Santa Lucia i preparació del veler. Preparació del veler per la travessa i sortida rumb a Horta (Faial-Açores). La preparació del veler per la travessa es fa amb la participació de totes les persones embarcades i consisteix en la càrrega de provisions (menjar, aigua, combustible, etc.), en la comprovació dels dispositius de seguretat personal (armilla salvavides, dispositius de localització de MOB, etc.), en la comprovació dels dispositius de seguretat a bord (ús d’extintors, radio, radiobalises, etc.) en rebre instruccions sobre el funcionament dels instruments de navegació (pilot automàtic, plotter, GPS, radar, etc.) per tal de que les persones a bord sàpiguen què fer per mantenir la seguretat durant la navegació.

Dia 2 al 12:

Travessa Cap d’Any Oceànica. Durant la travessa naveguem per estima, ens posicionem 3-4 cops al dia a la carta nàutica usant el sextant, usem la radio per comunicar-nos amb les embarcacions que ens trobem durant la travessa, obtenim les prediccions meteorològiques per interpretar-les i seguir la derrota més segura, i millorem el nostre coneixement sobre el reglatge de veles per la millora del rendiment del veler . A més, aprenem els trucs gastronòmics nàutics, tot cuinant a bord.
Com a experts en el entorn marí, els nostres viatges els documentem amb explicacions sobre la fauna i flora marina, estudiem i observem les espècies típiques de cada racó de mar i aprenem una mica més sobre com viuen, s’alimenten i es reprodueixen.

Dia 13:

Arribada a Horta, capital de l’illa de Faial

Dia 14:

Visita a l’ illa de Faial. Desembarcament dels tripulants de la travessa Santa Lucia-Açores

Dia 15: Dijous 9 de Gener de 2014

Arribada a Horta, capital de l’illa de Faial, embarcament al veler dels nous tripulants i visita a l’illa de la travessa Açores-Barcelona (veure programa de les expedicions).

Preparació del veler per la travessa i sortida rumb a Barcelona. La preparació del veler per la travessa es fa amb la participació de totes les persones embarcades i consisteix en la càrrega de provisions (menjar, aigua, combustible, etc.), en la comprovació dels dispositius de seguretat personal (armilla salvavides, dispositius de localització de MOB, etc.), en la comprovació dels dispositius de seguretat a bord (ús d’extintors, radio, radiobalises, etc.) en rebre instruccions sobre el funcionament dels instruments de navegació (pilot automàtic, plotter, GPS, radar, etc.) per tal de que les persones a bord sàpiguen què fer per mantenir la seguretat durant la navegació.

Dia 16.

Sortida de les Açores amb rumb a Barcelona.

Dia 17 al 23:

Travessa oceànica-Estret de Gibraltar-Mediterrani-Barcelona. Durant la travessa naveguem per estima, ens posicionem 3-4 vegades al dia a la carta nàutica usant el sextant, entenem els fluxos de pas de les embarcacions per l’Estret de Gibraltar amb l’ajuda de Tarifa Tràfic i gràcies a l’ús de la radio, obtenim les prediccions meteorològiques per interpretar-les per seguir la derrota més segura, i millorem el nostre coneixement sobre el reglatge de veles per la millora del rendiment del veler. A més, aprenem els trucs gastronòmics nàutics, tot cuinant a bord.
Com a experts en el entorn marí, els nostres viatges els documentem amb explicacions sobre la fauna i flora marina, estudiem i observem les espècies típiques de cada racó de mar i aprenem una mica més sobre com viuen, s’alimenten i es reprodueixen.

Dia 24:

Arribada a Barcelona

Recomanat:

Aquest viatge és ideal per gent que te experiència en navegació i sempre ha somniat d’anar més lluny, superar els límits de dies embarcats en una travessa. També per aquells que ja ho han fet i volen repetir l’experiència en un veler únic al món buscant noves sensacions i emocions per descobrir. Vine a viure una experiència irrepetible!
És recomanable que les persones interessades hagin fet, almenys una vegada, una travessa de 24-36 hores a bord d’un veler.

Consulta les altres Navegacions Oceàniques:

Bateig de Mar Oceànic: Barcelona – Las Palmas

Ral·li Arc – Ruta dels Alisis: Las Palmas – Santa Lucía

Cap d’any a l’Atlàntic: Santa Lucía – Açores

Açores – Barcelona