Cap a la terra dels Víkings: Barcelona-Tromso

—————————————-  Les navegacions oceàniques  ———————————–

Les navegacions oceàniques que us proposem són trajectes llargs que tenen una durada mínima propera a la setmana. El seu objectiu és aprendre a navegar en tot tipus de situació. També es treballa l’adquisició d’hàbits i el desenvolupament d’una sensibilitat que ens faci sentir còmode i integrat amb l’embarcació. De nord a sud, de sud a nord, d’est a oest i d’oest a est, l’oceà Atlàntic és el terreny per excel·lència que utilitzem per practicar i adquirir coneixements i experiència.

—————————————————————————————————————————

Terra de Víkings

La travessa que us proposem va des de Barcelona fins a Bodo; consisteix en una navegació de 10 dies molt variada i plena de situacions i de zones interessants. Els vents variables del Mediterrani, el sempre complicat pas de l’Estret de Gibraltar, remuntar la costa portuguesa fins al Cap de Finisterre , creuar el sempre temut Golf de Biscaia. Fidels al lema d’Sterna (encara hi ha llocs a la Terra on només s’hi pot arribar per mar), i si la meteorologia ens ho permet, farem una escala a l’illa de Hirta en l’arxipèlag de Saint Kilda considerat Patrimoni de la Humanitat (57º 49′N – 8º 36′ W). Reprenem la travessa, passem prop de les illes Fèroe i les Illes Shetland i arribem al Mar de Noruega que recorrerem tot fins arribar a la petita població de Bodo.

Dia 1

Embarcament i preparació del veler per la travessa. La preparació es fa amb la participació de totes les persones embarcades i consisteix en: la càrrega de provisions (menjar, aigua, combustible, etc.),  la comprovació dels dispositius de seguretat personal (armilla salvavides, dispositius de localització de MOB, etc.), la comprovació dels dispositius de seguretat a bord (ús d’extintors, radio, radiobalises, etc.) i rebre instruccions sobre el funcionament dels instruments de navegació (pilot automàtic, plotter, gps, radar, etc.) per tal que les persones a bord sàpiguen què fer per mantenir la seguretat a bord.

Dia 2 a 4

Sortida rumb a Bodo. Travessa pel Mediterrani i Pas per l’Estret de Gibraltar. Durant la travessa naveguem per estima, ens posicionem 3-4 vegades al dia a la carta nàutica usant el sextant, entenem els fluxos de pas de les embarcacions per l’Estret de Gibraltar amb l’ajuda de Tarifa Tràfic i, gràcies a l’ús de la radio, obtenim les prediccions meteorològiques per interpretar-les i seguir la derrota més segura. Millorem el nostre coneixement sobre el reglatge de veles per la millora del rendiment del veler. A més, aprenem els trucs gastronòmics nàutics, tot cuinant a bord.

Dia 5 a 8

Remuntar la costa de Portugal fins arribar a Cap Finisterre. Si les condicions ens ho permeten, abans d’arribar al Cap farem una breu parada a la ciutat de Vigo.

Dia 9 a 13

Posarem rumb nord, creuarem el Golf de Biscaia i deixarem Irlanda a estribord. Un cop ho haguem fet i si les condicions ens ho permeten, arribarem fins a l’illa de Hirta on hi fondejarem i desembarcarem per conèixer d’aprop aquesta illa considerada patrimoni de la humanitat.

Dia 14 a 18

Aixequem ancla i des de l’illa St. Kilda posem rumb al Mar de Noruega tot passant entre les illes Fèroe i les illes Shetland al nord d’Escòcia. Finalment arribarem a Bodo.

És recomanable que les persones interessades hagin fet, almenys una vegada, una travessa de 24-36 hores a bord d’un veler.