2013 Ral·li ARC – Ruta Alisis

Les navegacions oceàniques que us proposem son trajectes llargs que tenen una durada mínima propera a la setmana. El seu objectiu és aprendre a navegar en tot tipus de situació i amb diferents sistemes. També es treballa l’adquisició d’hàbits i el desenvolupament d’una sensibilitat que ens faci sentir còmode i integrat amb l’embarcació. De nord a sud, de sud a nord, d’est a oest i d’oest a est, l’oceà Atlàntic és el terreny per excel·lència que utilitzem per practicar i adquirir coneixements i experiència.

La “regata” Oceànica ARC (Atlantic Rally for Cruisers) es celebra cada any i té la sortida a Las Palmas de Gran Canària. Com el seu nom indica, més que una regata és un ral·li on es prima la navegació en conserva per damunt de l’estricta competició. Tradicionalment els velers de tot el món es trobaven a Las Palmas per fer l’ultima parada tècnica abans de creuar l’Atlàntic emportats pels predominants vents Alisis. Aquells instants abans de la llarga travessa, els aprofitaven els navegants per compartir inquietuds, preguntes, dubtes, consells i grans vivències marineres. La majoria d’ells eren anglesos i són ells qui el 1986 institucionalitzen la travessa i creen l’ARC. Des d’aleshores la participació no ha deixat d’augmentar fins arribar a superar els 200 participants. Els organitzadors de la ARC vetllen per la seguretat dels velers participants sense descuidar els actes socials i festes molt familiars a terra.

La destinació final, desprès de navegar unes 2.800 milles, és Rodney Bay a l’illa volcànica de Santa Lucia, situada en la zona sud del Mar del Carib.
A Santa Lucia podem visitar els “Deux Pitons”, dos pics bessons que s’aixequen a 800 metres del nivell del mar, les “Sulphur Springs”, aigües sulfuroses que surten a una temperatura de fins 40 graus, les cascades “Diamond Falls” i per últim el Parc Nacional Històric “Pigeon Island” que s’aixeca sobre les runes del Fort Rodney.

Dia 1:

Arribada a Las Palmas, embarcament al veler Sterna

Dia 2:

Preparació del Veler
La preparació del veler per la travessa es fa amb la participació de totes les persones embarcades i consisteix en la càrrega de provisions (menjar, aigua, combustible….), en la comprovació dels dispositius de seguretat personal (armilla salvavides, dispositius de localització de MOB, etc….), en la comprovació dels dispositius de seguretat a bord (ús d’extintors, radio, radiobalises….) en rebre instruccions sobre el funcionament dels instruments de navegació (pilot automàtic, plotter, gps, radar, etc…) per tal de que les persones a bord sàpiguen què fer per mantenir la seguretat a bord.

Dia 3:

Sortida del Ral·li ARC 2013 de “Las Palmas”

Dia 4 al 16:

Travessa Oceànica rumb a Santa Lucía
Durant la travessa naveguem per estima, ens posicionem 3-4 cops al dia a la carta nàutica usant el sextant, usem la radio per comunicar-nos amb l’organització del Ral·li, obtenim les prediccions meteorològiques per interpretar-les i seguir la derrota més segura, i millorem el nostre coneixement sobre el reglatge de veles per la millora del rendiment del veler . A més, aprenem els trucs gastronòmics nàutics, tot cuinant a bord.
Com a experts en el entorn marí, els nostres viatges els documentem amb explicacions sobre la fauna i flora marina, estudiem i observem les espècies típiques de cada racó de mar i aprenem una mica més sobre com viuen, s’alimenten i es reprodueixen.

Dia 17:

Arribada prevista a Santa Lucia.

Dia 18 al 19:

Visita a l’illa de Santa Lucia

Dia 20:

Desembarcament i viatge de retorn

Recomanat:

Aquest viatge és ideal per gent que te experiència en navegació i sempre ha somniat d’anar més lluny, superar els límits de dies embarcats en una travessa. També per aquells que ja ho han fet i volen repetir l’experiència en un veler únic al món buscant noves sensacions i emocions per descobrir. Vine a viure una experiència irrepetible!
És recomanable que les persones interessades hagin fet, almenys una vegada, una travessa de 24-36 hores a bord d’un veler.

Consulteu el calendari pel següent viatge del Sterna, des de Santa Lucia rumb a Barcelona passant per les Açores