Svalbard: trekking i caiac

L’arxipèlag de les Svalbard està situat a l’oceà glacial àrtic. Està format per diverses illes i la més gran és la de Spitsbergen. El nom d’aquesta illa significa “muntanyes afilades” en honor al seu característic i impressionant paisatge.

En aquesta ruta podrem conèixer tots els aspectes d’aquesta terra llegendària: el casquet polar, les grans glaceres, la fauna omnipresent formada per rens, foques, orses, óssos polars i incomptables aus marines. Es tracta d’una regió aparentment inhòspita, modelada per glaceres quilomètriques que desemboquen en fiords infinits, i recoberta per la immensitat gelada del casquet polar. Un paisatge alhora màgic i impressionant on una vida intensa lluita per la supervivència a l’hivern per eclosionar amb força a l’arribada de l’estiu.

A més, aquest viatge serà l’ocasió de conèixer la forma de vida en aquest racó llunyà de l’Àrtic, així com de seguir les petjades dels pioners que fins aquí van portar els seus desitjos d’aventura i exploració: baleners, caçadors, cartògrafs i expedicionaris a la recerca de la glòria de la conquesta del Pol Nord.

 

PLA DE VIATGE:

Dia 1: Vols d’arribada a Longyearbyen

Arribada a Longyearbyen, la capital de l’arxipèlag de les Svalbard. Recollida a l’aeroport i trasllat al Veler Sterna. Presentació de la tripulació i nit en cabina al veler.

 

Dies 2 i 3: Inici del viatge en veler per Isfjorden. De Templefjord a Petuniabukta.

Avui iniciarem el nostre recorregut en el Veler Sterna al voltant de Isfjorden, el major fiord de Spitsbergen, que es troba al cor de l’arxipèlag de les Svalbard.

Anirem vorejant la costa del fiord fins a arribar al fiord de Tempelfjorden, una de les ramificacions d’Isfjorden, on farem el nostre primer desembarcament. Farem una senzilla activitat en caiac apropant-nos a la llengua de la glacera Tunabreen, que es troba al final del fiord. Durant l’excursió anirem navegant a través d’enormes penya-segats i admirant la intensitat del blau del gel de la glacera.

Continuarem navegant per la badia de Gipsvika per trobar en el nostre camí al parc natural d’ocells Gasoyane, en la qual viu una gran colònia d’aus marines.

Ens endinsarem al fiord Billefjorden, amb un paisatge format per muntanyes que arriben a superar els 800 metres d’altura, diverses valls i glaceres. En les rodalies de Kapp Ekholm desembarcarem per fer un trekking fins Kapp Napier, acostant-nos a la gegantina glacera Nordenskiöldbreen, la més gran del fiord, amb un front de gairebé 5 km desembocant al mar. Des Nordenskiöldbreen anirem a la badia de Petuniabukta, on es troba l’estació d’observació pertanyent a la Universitat de Bohèmia del Sud (República Txeca). Petuniabukta es troba al costat del poble de Pyramiden, zona on passarem la nit.

Nits en cabina al veler.

 

Dia 4: Visita a la “ciutat fantasma ” de Pyramiden

Avui desembarcarem a la “ciutat fantasma” de Pyramiden. Aquesta ciutat va ser fundada pels suecs el 1910, per a ser venuda a la Unió Soviètica en 1927. A causa de la mineria de carbó, en el seu apogeu el 1958, hi van arribar a viure més de 1.000 habitants i comptava amb diversos hivernacles i estables.

Pyramiden va ser molt més que una mina. L’estat soviètic va voler construir-hi una població ideal: una ciutat autosuficient que disposava fins de piscina climatitzada. El 1998, per ordre del govern Rus, la ciutat va ser evacuada gairebé del tot en tot just 24 hores, convertint-se d’un dia per l’altre en un poble fantasma.

Dedicarem el dia d’avui a visitar la zona, anant a una mina abandonada i, amb una visita guiada, podrem caminar a través de la ciutat podent entrar a cases, escoles i altres construccions. Veurem com la gent que hi vivia, a causa de la ràpida evacuació, van abandonar objectes personals, com mobles, robes, quaderns i el piano de cua més septentrional del món, convertits ja en relíquies i part de la seva història.

També farem una activitat de senderisme a prop de la muntanya de Pyramiden (amb 937 metres d’altura, la forma dóna nom a la ciutat), des d’on contemplarem unes espectaculars vistes de la ciutat, la vall i el fiord.

Nit en cabina al veler.

 

Dies 5 i 6: Navegació per Nordfjorden, senderisme i glaceres

Iniciarem navegació arribant a Nordfjorden. Entrarem al fiord Ekmanfjorden, el qual en moltes parts està cobert per vegetació, com a l’illa de Coraholmen. Aquesta vegetació que trobem aquí (moltes espècies úniques de Svalbard), es barregen amb el blanc del gel, el blau de l’aigua i els tons marrons de les muntanyes, oferint-nos un contrast de colors majestuós.

A la badia de Yoldiabukta, començarem a gaudir de les 5 grans glaceres del costat nord de Isfjorden. La primera que observarem serà la Samebreen, potser la més activa, amb un front d’uns 4 km de longitud.

Després de passar per la glacera del Wahlenbergbreen, arribarem a Boheman Fuglereservat. Es tracta d’una de les principals colònies d’aus migratòries de les Svalbard, on tindrem la possibilitat d’observar des del vaixell els milers d’ocells que hi viuen.

Durant el recorregut en veler ens convertirem en veritables navegants de l’Àrtic. La tripulació del vaixell ens ensenyarà a navegar en veler a alta mar i a la costa. Veurem com funciona un veler, adquirint coneixements de navegació a vela i a motor, practicant segons els diferents rumbs que fa al vent, i per als més atrevits poder fins i tot portar el timó nosaltres mateixos. Aprendrem les més variades tècniques de navegació de la mà dels més experts navegants, com el mateix Albert Bargués, pioner nacional en la navegació oceànica.

En Borebukta farem un desembarcament per fer una caminada i apropar-nos a peu a la glacera de Borebreen. Al seu costat es troba la glacera Nansenbreen, estant ambdós separats per muntanyes que van dels 500 als 600 metres. Amb una mica de sort podrem observar rens de les Svalbard i guineus àrtiques durant el nostre recorregut, i qui sap si algun ós polar des del vaixell.

Després seguirem camí fins Ymerbukta.

Nits en cabina al veler.

 

Dia 7: Trekking per glacera a Ymerbukta i arribada a Barentsburg

Avui desembarcarem a la badia de Ymerbukta, on farem una excursió amb grampons per la glacera Esmarkbreen, per a la qual no es necessita experiència prèvia. Serà una activitat senzilla per gaudir de la vivència de caminar sobre el gel de la glacera.

A continuació anirem a la localitat de Barentsburg. Un poble miner i el segon assentament més gran de les Svalbard, amb una població d’origen ucraïnès i rus, que no arriba als 500 habitants. Hi ha fins i tot un consolat rus a la ciutat, sent la missió diplomàtica més al nord del món.

Després navegarem de tornada a la capital de l’arxipèlag, Longyearbyen.

Nit en cabina al veler.

 

Dia 8: Arribada a Longyearbyen, visita a la ciutat i vol de tornada

A primera hora del matí arribarem a Longyearbyen, on tindrem temps lliure per visitar la ciutat. Aquesta és la més gran de l’arxipèlag, amb una població que supera els dos mil habitants. La majoria són noruecs, però podem trobar gent de tot el món. Aquí podrem gaudir dels atractius de la ciutat com els seus museus i la seva església.

A la tarda o nit, depenent dels horaris dels vols, trasllat a l’aeroport.