Pontines

Illes Poncianes i el mar Tirrè.

Sterna, fidel a la seva màxima d’accedir a llocs on només s’hi pot arribar des del mar, decideix aquest estiu posar rumb a l’arxipèlag de les illes Poncianes. Declarades patrimoni de la humanitat per la UNESCO, en elles els protagonistes indiscutibles són la natura genuïna de la terra i el color intens del mar Tirrè que les envolta.

 

Els viatges a bord de l’Sterna combinen la formació en la navegació amb excursions per racons allunyats, verges i únics de la mediterrània. En les travessies entre illes treballarem els coneixements i les eines de la navegació a vela. Aprendrem a maniobrar, a ajustar les veles segons el vent, a comunicarnos per ràdio i a observar la meteorologia. Un cop a terra proposem excursions per conèixer a fons una de les zones més boniques del Mare Nostrum.

 

En l’Sterna el viatge és igual d’important que la destinació. Per aquest motiu entre illes procurarem que el vent sigui el protagonista mentre descobrim el plaer de la navegació a vela. Un cop fondejats els nous protagonistes seran les c oves marines, les grutes, els penya-segats minerals i les platges idíl·liques. Viatjant en l’Sterna dosifgicarem de forma equilibrada navegació, geologia i medi marí per fascinar-nos amb la bellesa de les Poncianes.

 

Itinerari i activitats

(una setmana no permet veure tots els llocs que aquí descrivim. La meteorologia i la dinàmica del grup determinaran quins visitem)

Nàpols:

Museus i tradició culinària. Nàpols serà port base de l’Sterna i punt de partida de la navegació pel Mar Tirrè i les illes Poncianes.

El museu de Nàpols custòdia moltes de les restes arqueològiques de les illes com “Il Mamozio” una estàtua Etrusca de 3.000 anys d’antiguitat trobat al port de Ponza.

Stazione Zoologica alberga un dels aquaris més antics d’Europa i mostra la gran biodiversitat marina de les càlides aigües d’aquesta zona volcànica.

La “cucina napoletana” és una fusió de diferents estils, tradicions i costums culinàries deguda a les nombroses invasions que ha sofert la ciutat de Nàpols al llarg de la seva història. Hi ha sugerents plats com el crostino napoletano, Ragù napoletano, Parmigiana vaig melanzane o Sfogliatella.

 

Ponza:

Cales i grutes: Els jaciments arqueològics de Ponza, l’illa més gran de les Poncianes, inclouen llocs com la “Gruta blava”, tallada en els penya-segats pels etruscs o la Platja Chiaia di Luna connectada amb el poble de Ponza per un túnel subterrani de l’època romana.

 

Ventotene: Al voltant de l’illa s’ha declarat una reserva marina. A l’illa propera, Isola di Stefano, hi ha una antiga presó que es pot visitar.

 

Zannone:

Fent senderisme per aquesta illa que forma part de Parc Nazionale del Circeo es pot observar la natura mediterrani en el seu estat més pur ja que Zannone és de les poques illes que conserva la seva vegetació original.

 

Palmarola:

Amb les seves grutes, les seves cases excavades a la roca i les “coves marines Catedral”, la reserva marina natural de Palmarola és, segons el famós navegant i oceanògraf francès Jacques-Yves Cousteau, l’illa més bella de la Mediterrània.

 

Ishcia:

Aigües termals i senderisme: La tradició termal de Ischia té les seves arrels en la llegenda. Es diu que el gegant Tifó va ser fet presoner per Zeus en les entranyes de la muntanya Epomeo mentre escampava els seus membres per tota l’illa. Després de segles de càstig el gegant va demanar a Venus d’implorar el perdó a Zeus. Les càlides llàgrimes que van sorgir dels ulls del rebel penedit commoure al pare dels déus que va perdonar a Tifó i va convertir les seves llàgrimes en aigües termals.

Hi ha una àmplia oferta de rutes de senderisme per l’illa de les que més destaquen, una excursió volcànica per Marecoppo.

 

Procida:

Petita illa prop de la costa Napolitana que conserva el seu encant i tradició. Alguns diuen que en un restaurant davant del port es pot menjar una de les millors pastes alle vongole d’Itàlia. A la zona sud-oest de l’illa hi ha una gran reserva d’aus.

 

Capri:

Illa mítica de la costa amalfitana, famosa pels seus estiuejants d’alt standing i per pobles de somni amb carrers de marbre a la vora d’aigües cristal·lines. A la punta Nord-oest, es troba la cova Blava on, si el temps ho permet, és recomanable endinsar-s’hi amb la semirrígida