Latitud 80ºN

Navegarem per la costa Nord-Oest de les Svalbard en l’Oceà Glaciar Àrtic a travès de paissatges esplèndits envoltats de centenars de glaceres que desemboquen al mar. Intentarem remuntar fins al latitud 80º, el pol nord de la navegació a vela, i la costa nord de les Svalbard. Combinem la navegació amb trekking usant els grampons per les glaceres, avistant foques, aus, morses, rens i ossos polars.

 

PLA DE VIATGE

Dia 1: Vols d’arribada a Longyearbyen

Arribada a Longyearbyen, la capital de l’ arxipèlag de les Spitsbergen. Recollida a l’aeroport i trasllat al Veler Sterna. Presentació de la tripulació i nit en cabina al veler.

 

Dia 2: Inici de l’exploració. Spitsbergen i trekking amb grampons

Avui donarem inici a la nostra aventura per l’arxipèlag de Svalbard. A bord del veler, sortirem de Longyearbyen navegant per Isfjorden, el més gran fiord de Spitsbergen, que es troba al cor de l’arxipèlag.

La nostra primera parada i desembarcament serà a la badia de Ymerbukta. En arribar a terra ens posarem uns grampons i tindrem el nostre primer contacte directe amb el gel glacial. Pujarem a la glacera de Esmarkbreen, amb un front de gairebé 3 km de llarg. Un experiència única, caminant per gels a l’extrem àrtic.

Després sortirem de Isfjorden per endinsar-nos en l’estret de Forland. Aquí tindrem la possibilitat de començar a gaudir de la fauna local, ja que hi ha diverses colònies d’aus marines que habiten aquestes terres a l’estiu. També és possible observar morses durant el camí.

Nit en cabina al veler.

 

Dies 3 al 10: Exploració de la costa Oest de Spitsbergen i Nordaustlandet

Durant els propers vuit dies, explorarem la costa nord-oest de les Spitsbergen, la major illa de l’arxipèlag de les Svalbard, a bord del nostre veler.

Durant el nostre recorregut passarem al voltant de santuari d’aus Hermansenøya, fins arribar a Ny-Ålesund. Un petit poble (el cinquè més septentrional del món) fundat al 1916, que abans es dedicava a la mineria de carbó, i ara és un lloc científic.

Explorarem el fiord de Krossfjorden i seguirem el nostre recorregut per la costa nord-oest fins a arribar a Magdalenefjorden, situat a 79.5º N. Durant el recorregut veurem diverses glaceres, com els de Dahlbreen, Aavatsmarkbreen i Sjettebreen, entre altres, que desemboquen al mar.

Si l’estat del gel i la mar ens ho permeten, seguirem anant cap al nord passant per Smeerenburgfjorden fins arribar a Raudfjorden, ja a la costa nord de l’arxipèlag. Anirem rumb a l’illa de Moffen, on hi ha una de les majors colònies de morses de la zona. Un cop observem l’illa voldrà dir que hem arribat a la latitud de 80º N. Tota una fita per a la navegació a vela.

Un cop passat Moffen, anirem a la segona major illa de les Svalbard, Nordaustlandet. En aquesta zona de l’arxipèlag, a causa de la latitud i immenses masses de gel glacial, és un dels llocs més idonis per observar óssos polars, ja que en aquí rau la majoria dels óssos de les Svalbard. A la costa nord de Svalbard també hi ha moltes possibilitats d’observar balenes, especialment a prop de les entrades dels fiords.

A la tornada, depenent del temps que tinguem, tornarem explorant l’Illa del “Príncep Carles Forland”, amb uns 85 km de llarg, està situada just al davant de la costa oest, formant l’estret de Forland.

En aquests dies de navegació realitzarem diversos desembarcaments per descobrir la zona a peu, realitzant petites caminades o trekkings de més durada.

Durant el recorregut en veler ens convertirem en veritables navegants de l’Àrtic. La tripulació del vaixell ens ensenyarà a navegar en veler a alta mar i a la costa. Veurem com funciona un veler, adquirint coneixements de navegació a vela i a motor, practicant diferents rumbs que fa al vent i, per als més atrevits, poder portar el timó nosaltres mateixos. Aprendrem les més variades tècniques de navegació de la mà dels més experts navegants, com el mateix Albert Bargués , pioner nacional en la navegació oceànica.

Navegarem entre fiords, observant infinitat de muntanyes i glaceres. Les Svalbard són el lloc de migració de milers d’aus marines que podrem anar veient al llarg del nostre camí, com somorgollaires  i frarets, entre d’altres. També tindrem la possibilitat d’observar foques, morses, guineus àrtiques, rens de les Svalbard i amb una mica de sort,  balenes i el rei de l’Àrtic, l’ós polar.

La ruta final que es realitzi i les activitats dependran de la quantitat de gel marí que es trobi.

Finalitzant la ruta, tornarem a Isfjorden, direcció Pyramide.

Nits en cabina al veler.

 

Dia 11: Isfjorden i Pyramiden

Avui arribarem a la “ciutat fantasma” de Pyramiden, on desembarcarem. A causa de la mineria de carbó, en el seu apogeu al 1958, hi van arribar a viure més de 1000 habitants i comptava amb diversos hivernacles i estables.

Pyramiden va ser molt més que una mina. L’estat soviètic va voler construir-hi una població ideal: una ciutat autosuficient que disposava de piscina climatitzada. El 1998, per una ordre del govern rus, la ciutat va ser evacuada gairebé del tot en tot just 24 hores, convertint-se d’un dia per l’altre en un poble fantasma.

Visitarem la zona, anirem a una mina abandonada i amb una visita guiada podrem caminar a través de la ciutat podent entrar a cases , escoles i altres construccions. Veurem com la gent que hi vivia, a causa de la ràpida evacuació, van abandonar objectes personals, com mobles, robes, quaderns i el piano de cua més septentrional del món, convertits ja en relíquies i en part de la seva història.

També farem una activitat de senderisme a prop de la muntanya de Pyramiden (amb 937 metres d’altura, la forma tan característica dóna nom a la ciutat) des de la qual hi contemplarem unes espectaculars vistes de la ciutat, la vall i el fiord.

Després de la visita , tornarem a Longyearbyen.

Nit en cabina al veler .

 

Dia 12: dia lliure a Longyearbyen

Ens despertarem a Longyearbyen, on tindrem temps lliure per visitar-la. Aquesta ciutat és la més gran de l’arxipèlag, amb una població que supera els dos mil habitants. La majoria són noruecs, però podem trobar gent de tot el món. Podrem gaudir dels atractius de la ciutat i visitar els seus museus o la seva església.

Nit en cabina al veler.

 

Dia 13: Vol de tornada

Trasllat a l’aeroport i vols de tornada a Espanya.