Cap nord-Illa de l’ós-svalbard

L’Illa de l’Ós, situada a 74,3 graus de latitud Nord i amb la forma de un cor de 25 quilometres de llarg per 20 d’ample, només s’hi pot accedir des del mar. Pertany a l’arxipèlag noruec de les Illes Svalvard. Aquesta petita illa, junt amb tres més de les Svalbard (Spitsbergen, Bjørnøya i Hopen) són les úniques habitades.

Durant el llarg hivern està coberta per la neu i envoltada d’un mar gelat. Només hi trobem una estació meteorològica noruega on hi treballen 9 persones en torns de 6 mesos.

Amb el Sterna sortirem de Tromso i posarem rumb cap al mar de Barents, un sector de l’oceà Àrtic entre el nord de Noruega i Russia. Aquest mar, du el nom del navegant i explorador holandès Willem Barents. Com ell, que va fer tres expedicions pioneres al llunyà nord, navegarem pels fiords i contemplarem des del mar el mític Cap Nord, la punta més nord d’Europa. Des d’allà navegarem un dia i mig rumb nord fins arribar a la solitaria i verge Illa de l’Ós. Al sud la l’illa, contemplarem espectaculars penya-segats amb roques que cauen sobre al mar blau encerat i fred. Si el temps ens ho permet fondejarem i farem alguna excursió per l’illa.

Posteriorment posarem rumb nord i després d’un dia de navegació arribarem a Longyearbyen, capital del arxipèlag de les Svalbard.

 

PLA DE VIATGE:

Dia 1: Vols d’arribada a Tromso

Arribada a Tromso, capital econòmica del nord de Noruega.

Recollida a l’aeroport i trasllat al Veler Sterna. Presentació de la tripulació i nit en cabina al veler.

 

Dies 2 i 3 : Tromso, fiords del nord noruec i Cap Nord

Avui ens despertarem a Tromso, on tindrem el matí lliure per visitar aquesta acollidora ciutat. Situada en una illa a la latitud 69° N, és la porta de l’oceà Àrtic, i està considerada la capital econòmica del nord des de fa segles. També va ser el punt de partida de nombroses expedicions polars, com ho demostra el “Polar Museet”. Aquí podrem visitar el jardí botànic més septentrional del món, la seva Catedral Àrtica, el Museu Polar i pujar al telefèric de Fjellheisen fins a la muntanya de Storsteinen, a 420 metres d’altitud, per oferir-nos unes vistes panoràmiques impressionants de la ciutat, els fiords i les muntanyes que l’envolten.

Al migdia embarcarem per començar la nostra aventura a bord del veler. Navegarem a través de la costa nord de Noruega, regió anomenada Lapònia. Passarem pels Alps de Lyngen, seguint per les illes de Seiland i Soroya. Més al nord, a la reserva natural de Gjesværstappan, veurem una de les majors colònies d’aus de la Noruega continental. Moment ideal per treure els prismàtics i observar-les. Un cop passada la reserva d’aus, estarem molt a prop del mític Cap Nord. Des del vaixell podrem observar la magnitud d’aquest penyal, de 307 metres d’altura.

Durant aquest trajecte anirem travessant un paisatge ple de fiords, illes, muntanyes de més de mil metres d’alçada i tundra. Sota la llum perpètua del Sol de Mitjanit, que és en aquesta època de l’any quan no es pon, podrem gaudir d’aquest bell paratge en el seu màxim esplendor.

Nits en cabina al veler.

 

Dies 4 al 6: Exploració de l’Illa de l’Ós i Punta sud de Svalbard

Després de passar pel Cap Nord, iniciarem la nostra navegació a través de l’Oceà Àrtic. El nostre primer objectiu serà arribar a la desconeguda illa de l’Ós, situada a poc més d’un dia de navegació del Cap Nord. Es tracta d’una petita illa que serveix de divisió entre el Mar de Barents i el Mar de Noruega, formada per diversos penya-segats i plena de llacs al seu interior. Durant segles va ser testimoni d’activitats comercials de la pesca i caça de balenes, però avui en dia l’únic operatiu en ella és un lloc meteorològica, pel que aquí només hi viuen unes 10 persones a l’any. La vegetació a l’illa de l’Ós és gairebé nul · la, però hi gegantines colònies d’aus marines durant els mesos d’estiu.

Continuant el nostre camí arribarem fins Sørkapp, una illa deshabitada, santuari d’aus marines que dóna inici a l’arxipèlag de les Svalbard.

Realitzarem el nostre primer desembarcament a prop de la glacera Olsokbreen, a la punta sud de les Spitsbergen, la illa més gran de les Svalbard. Serà el primer gran contacte que tindrem amb les glaceres, admirant el seu front de gairebé 4 km de llarg.

Durant aquesta etapa a mar obert i amb una mica de sort podrem observar balenes, foques i morses, pel que sempre haurem de tenir a mà els prismàtics.

Nits en cabina al veler.

 

Dies 7 al 9: Exploració de la costa sud-oest de les Spitsbergen i arribada a Barentsburg.

Després de passar per la badia de Stormbukta, on hi ha la glacera Olsokbreen, ens desviarem a l’interior del Hornsund. Un fiord amb nombroses glaceres i abundant fauna, sent el front més gran el de les glaceres Hornbreen i Storbreen, les quals juntes arriben fins als 14 km. La ruta continuarà per la costa oest que ens presenta un grandiós espectacle de gel i muntanyes contínues, realitzant desembarcaments per explorar la zona a peu. Dobleguem el Kapp Linné per entrar al Isfjorden i aconseguir la ciutat minera de Barentsburg.

Es tracta d’un poble miner i segon assentament més gran de les Svalbard, amb una població d’origen ucraïnès i rus, que no arriba als 500 habitants. Aquí podrem visitar el seu petit, però molt interessant museu, i també veure el consolat rus , la missió diplomàtica més al nord del món.

Durant el nostre camí, passarem per diversos santuaris d’aus marines, com els de Dunoyane, Isoyane i Olsholmen.

També tindrem la possibilitat de contemplar rens de les Svalbard, guineus àrtiques, morses i foques.

Nits en cabina al veler.

 

Dies 10 al 12: Exploració de Isfjorden

Deixarem Barentsburg per començar la nostra exploració per Isfjorden, el fiord més gran de les Spitsbergen. Anirem a Ymerbukta i després a Borebukta, on realitzarem desembarcaments i visitarem les zones caminant, apropant-nos a les seves glaceres. Continuarem navegant per Yoldiabukta i Nordfjorden, contemplant en aquest cas les glaceres de Samebreen i Wahlenbergbreen. Seguirem cap a la badia de Gipsvika, contemplant durant el camí colònies d’aus marines. Ens endinsarem en Tempelfjorden apropant-nos a la llengua de la glacera Tunabreen, al final del fiord, admirant la intensitat del blau del seu gel glacial.

Continuarem el nostre camí, passant per la vall de Sassendalen fins arribar a Longyearbyen, fent així un recorregut complet per Isfjorden.

Nits en cabina al veler.

 

Dia 13 : Arribada a Longyearbyen, visita lliure a la ciutat

Arribarem al poble de Longyearbyen, capital de les Svalbard, on tindrem temps lliure per visitar-la. Aquesta ciutat és la més gran de l’arxipèlag, amb una població que supera els dos mil habitants. La majoria són noruecs, però podem trobar gent de tot el món. Aquí podrem gaudir dels atractius de la ciutat com els seus museus i la seva església.

Nit en cabina al veler.

 

Dia 14 : Vol de tornada

Trasllat a l’aeroport i vols de tornada a Espanya des Longyearbyen.